Menu
Home
Live Radio
Live TV
Zoeken
Suikerhoek
In de serie Suikerhoek vertelt filmmaker Raoul de Zwart het verhaal van het zoete verleden van Westbrabant, waar ooit meer dan 30 suikerfabrieken tijdens de bietencampagne volop in bedrijf waren.
17:00
Ooit stonden er meer dan 30 suikerfabrieken in het westen van Brabant en werkten er duizenden boeren en arbeiders in deze bedrijfstak. Wat is er met ze gebeurd en welke verhalen worden er nog over verteld?
Jan van Meer verzamelt in zijn Gastelse 'Suikerkot' meer den 280.000 foto's en 180 uur filmmateriaal over het zoete der aarde. Arie Remus en Bart Gijzen bouwen in het Suikermuseum in Klundert hun eigen verleden in miniatuur. Want suiker plakt.
Rond 1875 drukt de suikerindustrie steeds meer zijn stempel op het leven in Westbrabant. Fabrikanten en boeren komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Wie trekt er aan het langste eind?
Wat heeft een vliegtuig met suiker te maken? Wie dat wil weten, komt uit in Etten-Leur. In 1909 kwamen tienduizenden mensen af op een bijzonder evenement. Georganiseerd door een flamboyante figuur: Sybrand Casparus Jan Heerma van Voss. Innovator, organisator, suikerfabrikant, weldoener, avonturier en Bekende Nederlander.
Zullen we nóg een suikerfabriek bouwen? Of alles weer eens helemaal op de schop gooien? Fabrikanten in de suikerhoek stelden die vraag regelmatig. Want de suikerindustrie staat bol van innovaties om nog efficiënter te produceren. Het kan immers altijd béter, en ánders.
Hoe kom je als biet van de akker naar de fabriek? In een tijd zonder auto's was dat een uitdaging. De tocht moest zo snel mogelijk verlopen. De Zeeuwse bieten werden in de Brabantse suikerhoek verwerkt. Smalspoor en beurtschip brachten uitkomst.
De zeeklei in de Brabantse Suikerhoek is de ideale voedingsbodem voor suikerbieten. Maar grond alleen is niet genoeg. Het klimaat schuift op. Het is te droog of te nat. Ziektes en schimmels belagen de biet. Over de strijd tussen boer en natuur, vroeger en nu.
Hoe word je van een biet een suikerklontje? Daar is een heel proces voor nodig. Wat gebeurde er tijdens de campagne in die door stoom aangedreven fabrieken? Samen met de biet reizen we door de tijd en de fabriek.
In Oud-Gastel treedt Jan Frederik Vlekke op zijn 18de in dienst als onderwijzer. Vlekke, van lage komaf, groeit uit tot één van de markantste suikerfabrikanten uit de Suikerhoek en legt de basis voor echt sociaal ondernemerschap.
Waar in fabriekshallen stoommachines dreunden en bonkten, heerst nu de natuur. Of een recyclingbedrijf, of een supermarkt. Wat is er nog over van de suikerfabrieken van toen? En wat heeft die industrie boeren en arbeiders gebracht?
Seizoen 2020